piatok 25. januára 2008

Hory a turistika IX.

Hrebeňovka ktorú teraz plánujem opísať by som, ja osobne, nazval „vrchol hrebeňoviek“ Prečo? Na žiadnej hrebeňovke som od vtedy nebol, no a pokusov o zdolanie bolo tiež dôjsť. Znalí už vedia, že ide o Západné Tatry.

Prvý pokus bol už v lete 2005, ak si dobre pamätám. Zostava prvého pokusu bola Mišo Knitl, Matúš, Tomáš – Tučko, Juro a ja. To sme sa dostali do útulne pod Klinom. Celú noc sme sa klepali od zimy v spacákoch, no a ráno sme zistili, že vonku je poprašok snehu a stále niečo vypadáva z oblačnosti. Kto by povedal, že v auguste nasneží. Tak sme to zabalili a išli na chatu do Bobrovca.

Pokus číslo dva, sa skončil už v Liptovskom Mikuláši, keď pršalo a predpoveď nebola vôbec, ale vôbec priaznivá.

Západné Tatry 2006



No a konečne to prišlo, úspešný pokus. Renáta, Matúš, Tomáš – Hrnčo a ja sme šli autom, z Bratislavy do Liptovského Mikuláša, kde sme sa stretli s Jurom. Renáta a Matúš odišiel na chatu do Bobrovca, nakoľko Matúš mal predpísané rehabilitácie s kolenom, tak nemohol isť s nami. My traja sme išli autobusom smer Pribylina. Odtiaľ hore, Račkovou dolinou, do už otestovanej útulne pod Klinom. Útulňa už bola vcelku obsadená, takže sme prespali na zemi, čo nebolo moc víťazstvo.


Ráno, za prekrásneho počasia, ktoré nám vydržalo počas celého prechodu, vychádzame na hrebeň. Postupujeme smer Hrubý vrch, Volovec, Ostrý Roháč, Plačlivo a Smutné sedlo, odkiaľ dolu na Žiarsku chatu. Z celého hrebenú boli prekrásne výhľady, aj nejakých turistov sme stretli, hlavne v okolí Volovca. Na chate dávame polievku z dennej ponuky, pokecáme a ideme spať.


Pred sebou máme, podľa mňa, najkrajší úsek. Pekné počasie, výhľady, trošku náročnejšia cesta odistená reťazami. Jednoducho paráda. Zo Smutného sedla sme prešli cez Hrubú kopu a Tri kopy na Baníkov. Odtiaľ dolu do sedla, potom cez Pachoľa a Skriniarky na Salatín. Tu sme trosku posedeli a porozprávali s turistami, ktorých sme tam stretli. Ďalej na Brestovú, Sivý vrch a Babky, ktoré už dôverne poznáme. Pod nami chata, náš ciel, kde nás čakali už žúrujúci kamaráti. Juro ešte nazbieral plnú šatku hríbov a už sme dole... Jednoducho super.

1 komentár:

juro povedal(a)...

Ze uplne super, to si asi nepamatas ako si uz od siveho prepinal, kvoli tebe som sa uz aj hriby bal zbierat. Ale unac suhlasim ze bolo super niekedy zopakneme.